Svijet

Američki Kongres usvojio rezoluciju o genocidu nad Armenima

Američki Kongres je u četvrtak zvanično priznao ubistva oko milion i po Armena od 1915. do 1917. godine kao genocid, javlja AFP.

Zgrada američkog Kongresa - BBC

Usvajanje ove rezolucije u Senatu, koja je više puta odbijana, naljutit će Tursku koja odbija da je to bio genocid, već insistira da je smrt Armenaca rezultat Prvog svjetskog rata, prenosi RSE.

Rezoluciju, koja je ranije usvojena u Predstavničkom domu i koju je na dnevni red Senata stavio demokrata Robert Menendez, više puta su blokirali saveznici predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa, koji teži bližim odnosima sa Turskom i predsjednikom te zemlje Recepom Tayipom Erdoganom.

Dvadeset devet država svijeta je do kraja 2017. priznalo masovna ubistva Armena od strane Osmanskog carstva u periodu od 1915. do 1922. godine kao genocid, od kojih je 15 članica Evropske unije, uključujući i Vijeće Evrope.

Turska, kao pravni nasljednik Osmanskog carstva, negira genocid i označava masovne zločine protiv Armena u tom periodu kao masakr i žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada tog carstva, tvrdeći da je njihov broj preuveličan i da je stradanja bilo na obje strane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh