Svijet

Donald Trump zahvalio Iranu na “poštenim pregovorima” o razmjeni zatvorenika

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u subotu je zahvalio Iranu za “vrlo poštene pregovore” o razmjeni zatvorenika između dvije zemlje koju je organizirala Švicarska.

Donald Trump - Hina.hr

“Hvala Iranu na poštenim pregovorima” koji su doveli do oslobađanja državljana SAD-a Xiyuea Wanga iz iranskog zatvora, napisao je Trump na Twitteru uz ocjenu da uspjeh tih pregovora pokazuje “da se možemo dogovoriti”.

SAD i Iran razmijenili su zatočenike u subotu, pri čemu je svaka strana oslobodila jednu osobu, što je rijedak slučaj suradnje između dvaju dugogodišnjih neprijatelja čiji su se odnosi pogoršali otkad je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost, piše “Hina”.

U SAD je vraćen američki državljanin Xiyue Wang, koji je bio zatočen u Iranu tri godine pod optužbom za špijuniranje, dok je iranski državljanin Massoud Soleimani pušten iz američkog zatvora.

Trump, u saopštenju koje je objavila Bijela kuća, nije spomenuo oslobođanje Soleimanija, ali se zahvalio švicarskoj vladi na pomoći u pregovaranju Wangova puštanja.

“Oslobađanje zatočenih Amerikanaca je od životne važnosti za moju administraciju i ja ću nastaviti naporno raditi kako bih vratio kući sve naše nepravedno zatočene građane inozemstvu”, rekao je.

Wang je bio doktorant na Princetonu, a osuđen je zbog špijunaže na 10 godina 2017. Njegova porodica i sveučilište tvrde kako je u Iranu bio kao istraživač u sklopu doktorskog studija povijesti.

Soleimani, stručnjak za matične ćelije, uhapšen je u čikaškoj zračnoj luci u oktobaru 2018. zbog navodnog pokušaja izvoza biološkog materijala u Irana, čime je prekršio američke sankcije Iranu.

Švicarskoj vladi se na Twitteru zahvalio i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

“Drago nam je da će se profesor Massoud Soleimani i gospodin Xiyue Wang uskoro pridružiti svojim porodicama. Puno hvala svima uključenima, posebice švicarskoj vladi”, napisao je iranski ministar.

Iranska agencija IRNA je izvijestila da je Wang olsobođen na temelju “islamske milostivosti”.

Oslobađanje zatvorenika rezultat je tri ili četiri sedmice pregovora, rekao je jedan viši dužnosnik SAD-a. “Nadamo se da će to voditi do daljnjih uspjeha s Iranom”, rekao je dužnosnik novinarima, prenijela je agencija “Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh