Svijet

Koja zemlja je bila klimatski najugroženija u 2018. godini

Veliki toplotni talasi uzimaju sve veći danak kako bogatim, tako i siromašnim zemljama.

Vrućina - Radiosarajevo.ba

Prema globalnom indeksu klimatskih rizika, koji je danas objavio Ekološki istraživački centar Džermanvoč, Japan je bio najugroženija zemlja u 2018. godini, a pogodile su ga ekstremne ljetnje vrućine, obilne kiše i najsnažniji tajfun u četvrt vijeka, prenio je “Reuters”.

Njemačka, druga industrijski razvijena zemlja, bila je na trećem mjestu jer je doživjela najtopliji period od aprila do jula, što je dovelo do smrti više od 1.200 ljudi i velikih suša 2018. godine.

Indija, na petoj poziciji, je bila pogođena jednim od najdužih toplotnih talasa, koji je donio nestašicu vode, slab prinos usjeva i nerede i na sve to bila je izložena monsunskim poplavama i ciklonima, naveo je Džermanvoč u izvještaju.

U 2018. godini, usljed jakog letnjeg toplotnog talasa u Japanu nastradalo je 138 ljudi, a više od 70.000 je hospitalizovano. Širom Evrope naučnici izračunavaju da su ekstremni toplotni talasi sada do 100 puta vjerovatniji nego prije jednog vijeka. U izvještaju se navodi da je uticaj toplotnih talasa na afričke države možda nedovoljno zastupljen zbog nedostatka podataka.

Snažne oluje su, u međuvremenu, opustošile 2018. godine Filipine, koji je na drugom mjestu na osnovu indeksa klimatskog rizika, a tajfun Manghut im je nanio velike gubitke. Madagaskar se našao na četvrtom mjestu jer je u dva ciklona nastradalo 70 osoba, a 70.000 je bilo primorano da napusti svoje domove.

U Keniji i Ruandi, koje su se našle na sedmom i osmom mjestu, sezonske kiše bile su mnogo obilnije od uobičajenih, prouzrokujući poplave, koje su uništile kuće i stoku i podstakle pojavu bolesti, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh