Svijet

Antonio Guteres: “Moramo prestati ratovati”

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres poručio je uoči otvorenja svjetskog skupa o klimi, koji će u Madridu okupiti predstavnike skoro svih članica svjetske organizacije, da čovječanstvo mora zaustaviti rat protiv planete.

Antonio Guterres - Theoslotimes.com

Čovječanstvo se već suočava sa smrtonosnim klimatskim katastrofama, nesigurnošću hrane, rastom razine mora, a naučnici upozoravaju da će te pojave biti češće i sve većeg intenziteta ako se ne obuzda rast temperature.

Moramo prestati ratovati protiv naše planete koja vraća milo za drago – rekao je Guterres uoči otvorenja konferencije COP25.

Kako kaže, ono što se do sada poduzelo nije dovoljno, prenosi “Avaz“.

Dosad preuzete obaveze protiv globalnog zatopljenja su nedostatne, rekao je Guterres i oslikao mračnu budućnost čovječanstva suočenog s klimatskom krizom.

Tačka bez povratka nije daleko na horizontu, vidljiva je i brzo nam se približava – rekao je glavni tajnik.

Čovjek je svojim djelovanjem odgovoran, napose zbog eksploatacije fosilnih goriva koja su uzrok najveće količine emisija plinova s učinkom staklenika.

Jednostavno, mi moramo prestati bušiti i kopati – rekao je Guterres i poručio: Mi moramo prestati ratovati protiv prirode.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh