Svijet

Mađarska se povlači sa Evrovizije: Previše je gej?

Mađarska je odlučila da ne učestvuje na “Evroviziji” 2020. godine zbog tijesne veze festivala sa LGBT populacijom, piše “Gardijan”, pozivajući se na izvor u državnom javnom servisu.

Evrovizija - Nezavisne.com

“Iako zvanični razlozi za odustajanje od učešća na festivalu nisu bili saopšteni, odluka je doneta zbog rasta homofobične retorike u Mađarskoj, gdje je premijer Viktor Orban pokrenuo politiku ‘porodica iznad svega’ koja ima za cilj da se pruži pomoć tradicionalnim porodicama i rastu nataliteta”, piše “Guardian“.

Ranije je predsjednik mađarskog parlamenta uporedio usvajanje djece istopolih parova s pedofilijom, a na mađarskoj provladinoj televiziji nazvali su “Evroviziju” “homose*sualnom flotom”.

Izvor mađarskog javnog servisa MTVA rekao je za Gardijan da, iako interno nije objavljen nikakav razlog za odluku da se povuče iz konkursa, pretpostavka među zaposlenima bila je da povezanost Evrovizije sa LGBTK + kulturom stoji iza toga.

“Nisam bio iznenađen. To dolazi iz organizacione kulture MTVA”, rekao je izvor.

Javni servisi su u Mađarskoj usko povezani sa vladom i igrali su ključnu ulogu u širenju svojih poruka u vezi s migrantima i drugim temama. Ranije je mađarski sajt Indek.hu citirao neimenovane izvore u javnim medijima spekulišući da je razlog povlačenja vjerovatno taj što je Evrovizija ocjenjena kao “previše gej”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh