Svijet

Balkan ujedinjen u Albaniji: Spasioci iz Beograda, Zagreba, Skoplja i Prištine

Gotovo svi albanski mediji objavili su fotografiju pripadnika srpskog tima za spašavanje i Kosovskih snaga sigurnosti, kako pridržavajući se rukama rade na raščišćavanju ruševina u Tumanu u potrazi za preživjelima.

Spašavanje unesrećenih u Albaniji - a2news.com

Posebnu pažnju predstavnicima srpskog tima za spašavanje, Kosovskih snaga sigurnosti s njihovim kolegama iz Albanije posvetio je talijanski dnevnik Corriere della Sera pod naslovom: “Potres ujedinio bivše neprijatelje”.

Oni zajedno kopaju jedno pored drugog kroz ruševine Drača i Tumana u potrazi za čudom koje izgleda kao da više nije moguće da se desi.

“Tačno dvadeset godina nakon rata na Kosovu, bivša Jugoslavija se pojavila ponovo gotovo kompletna, prvi put nakon svog krvavog raspada. U ime solidarnosti, Balkan se udružio, makar i samo na nekoliko dana, u nastojanju da pruži pomoć nakon potresa koji je pogodio Albaniju“”, piše Corriere della Sera, a prenose albanski i srbijanski mediji.

Italijanski list navodi da se od utorka u Albaniji nalaze spasilačke ekipe iz Beograda, Tirane Zagreba, Skoplja i Prištine… Vatrogasci, vojnici, psi tragači, uniformisane ekipe različitih obilježja pokušavaju da izvuku žive ispod ruševina, piše “Politika“.

“Oni možda neće postati braća, ali udružili su snage u zajedničkom cilju. Niko nije imao problem”, navodi autorica teksta uz konstataciju kako je “u stvari, možda vrijeme da postanu prijatelji. Kažu da se ponekad osjećaju kao da su u zatvoru zbog svojih predrasuda”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh