Svijet

U Egiptu pronađene mumificirane mačke, lavovi, krokodili

Arheolozi koji rade na iskopavanju nekropole iz doba starog Egipta pronašli su veliki broj mumificiranih životinja, uključujući lavove, krokodile, ptice i mačke.

Egipat- Tanjug_AP

Arheolozi su pronašli 25 drvenih kutija ispisanih hijeroglifima i sa mumificiranim ostacima mačaka, krokodila i svetih ptica, kao i sa statuama različitih životinja i drvenih egipatskih bogova.

Mumije su pronađene u čuvenoj Džoserovoj stepenastoj piramidi u Sakari.

Ministarstvo za antikvitete Egipta saopštilo je danas da se nakon preliminarnih testova može reći skoro sa potpunom sigurnošću da se radi o mumijama mladunaca lavova starosti oko osam mjeseci.

Iz Ministarstva su naveli da svi životinjski ostaci datiraju iz takozvanog kasnog perioda Egipta od 664. do 332. godine prije nove ere.

Tokom arheoloških istraživanja relativno često se nailazi na mumificirane mačke, ali skoro nikad na lavove, navodi AP.

Ministar za antikvitete Kaled al-Anani rekao je da će biti provedena dodatna istraživanja na pronađenim mumijama, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh