Svijet

Širom Francuske skupovi protiv nasilja nad ženama

Feminističke grupe u Francuskoj organizovale su danas veliki skup kako bi skrenuli pažnju javnosti na problem porodičnog i nasilja nad ženama.

Francuska protesti- Tanjug- AP

Očekuje se da će više hiljada ljudi učestvovati u marševima širom Francuske kako bi se ukazalo na problem nasilja nad ženama i kako bi se izvršio pritisak na Vladu, dva dana uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. novembra.

Protesti su organizovani širom zemlje, ali se najveći skup očekuje u Parizu.

Od početka ove godine u Francuskoj je ubijeno najmanje 116 žena u porodičnom nasilju, a najčešći vinovnici su njihovi aktuelni ili bivši bračni partneri, dok je prošle godine ubijena 121 žena, prenosi AFP.

Prema zvaničnim podacima, u Francuskoj godišnje oko 213.000 žena prijavi neki oblik fizičkog ili se*sualnog nasilja od sadašnjeg ili bivšeg bračnog partnera, što je skoro jedan odsto žena u dobi od 18 do 75 godina, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh