Svijet

Turska počela vraćati izbjeglice u Siriju na područje odakle je istjerala Kurde

Turska je danas objavila da se više stotina raseljenih Sirijaca prvi put vratilo u “sigurnosnu zonu”, područje na sjeveroistoku Sirije iz kojeg je Ankara potisnula kurdsku miliciju koju podržavaju zapadne zemlje.

No image - Haber.ba

Blizu 200 osoba, koje su pobjegle zapadnije u Siriju, u područje pod turskom kontrolom, “vratilo se u svoje kuće, dobrovoljno i sigurno”, navelo je tursko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Te osobe otišle su u područje između sirijskih gradova Tal Abjad i Ras al-Ain, od kuda je Ankara prošlog mjeseca potjerala kurdsku miliciju Jedinice narodne zaštite (YPG), prenosi “Hina”.

To područje, dugo oko 140 km i široko oko 30 km, Turska naziva “sigurnosnom zonom”.

Tursko ministarstvo odbrane je dodalo da se oko 300 dodatnih osoba do sada izbjeglih u mjesto Jarabulus kretalo prema Tal Abjadu.

Turska je obustavila svoju ofenzivu pokrenutu u oktobru protiv YPG-a nakon zaključenja dva sporazuma sa Sjedinjenim Državama i Rusijom koji predviđaju povlačenje YPG-a s većine pograničnih položaja s Turskom.

Ankara želi da ta tampon-zona odvaja njenu granicu od teritorije koje kontroliše YPG. Predsjednik Recep Tayip Erdogan je izjavio da u tu zonu želi premjestiti 2 od više od 3,5 miliona Sirijaca koji su izbjegli u Tursku od početka sirijskog sukoba 2011. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh