Svijet

Selo s tajnim adutom koje turisti “opsjedaju”

Kuća De Vere nalazi se u srednjovjekovnom selu Lavenham u Suffolku. Datira iz 14. stoljeća, a pojavljuje se u filmu Harry Potter i darovi smrti (prvi dio) kao Harryjeva rodna kuća, ali i kao rodna kuća njegova učitelja i mentora Albusa Dumblerdorea.

No image - Haber.ba

Svi ljubitelji najpoznatijeg čarobnjaka došli su na svoje. Naime, odnedavno je moguće odsjesti u kući Harryja Pottera, koja se nalazi u jednom engleskom selu, a dostupna je na platformi Airbnb, piše “Punkufer“.

Kuća iz filma o Harryju Potteru – Nick Ansell/Press Association/PIXSELL

Iako je prošlo više od dva desetljeća od izlaska prve knjige o malom čarobnjaku, nazvane “Harry Potter i kamen mudraca”, nakon koje je izašlo još šest nastavaka te je legenda o Harryju završila, priča o ovom dječaku i dalje je prilično popularna. Razlog je tomu što i dalje postoje mnogi zaljubljenici u svijet čarobnjaštva, a saga o Potteru neizbježna je inspiracija, pa tako danas postoje Čarobni svijet Harryja Pottera u američkom Orlandu, obilazak studija Warner Brosa u Londonu, filmovi o Harryju, videoigre, kazališne predstave, a prema novom čak se i može ostati u Harryjevu domu iz djetinjstva koji se iznajmljuje na Airbnbu!

Kuća iz filma o Harryju Potteru – Nick Ansell/Press Association/PIXSELL

Kuća De Vere nalazi se u srednjovjekovnom selu Lavenham u Suffolku. Datira iz 14. stoljeća, a pojavljuje se u filmu Harry Potter i darovi smrti (prvi dio) kao Harryjeva rodna kuća, ali i kao rodna kuća njegova učitelja i mentora Albusa Dumblerdorea. Ovo je također i mjesto gdje su se čarobnjakovi roditelji usprotivili Lordu Voldemortu, ali i gdje je Harry “zaradio” poznati ožiljak.

Lavenham, u kojem se kuća nalazi, smatra se najbolje očuvanim srednjovjekovnim selom u Engleskoj. Potterova kuća pretvorena je u bed & breakfast, a uređenje je itekako na visokom nivou. Naime, nije loša ideja nakon cjelodnevnog lutanja opustiti se uz kamin…

Noćenje i ne stoji strašno puno, pa ćete tako spavaću sobu platiti 110 funti, a pritom imate i svoju kupaonicu. Također, na raspolaganju su i dnevni boravak i vrt, a u cijenu je uključen i tradicionalni engleski doručak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh