Svijet

Po prvi put u historiji dugovanja vlada oborila rekord

Kombinovana dugovanja nacionalnih vlada, preduzeća i domaćinstava na globalnom nivou porasla su za 7,5 hiljada milijardi dolara tokom prve polovine 2019. godine, po prvi put u historiji premašivši iznos od 250 hiljada milijardi, saopštio je Međunarodni institut za finansije.

globus-zemlja-pixabay

Na uvećanje globalnog duga najviše su uticali dužnici u SAD i Kini, čije vlasti, preduzeća i pojedinci čine 60 posto ovogodišnjeg uvećanja, prenosi američka mreža CNBC.

Međunarodni institut za finansije navodi da će ukupan dug na svjetskom nivou do kraja godine dostići 255 hiljada milijardi dolara.

Ekonomije u razvoju postigle su rekordnu zaduženost od 71,4 hiljada milijardi dolara, odnosno 220 posto bruto domaćeg proizvoda.

Rast zaduživanja prvenstveno je izazvan niskim kamatnim stopama koje propisuju nacionalne centralne banke i sve većeg tržišta državnih obveznica, javlja “Srna”.

Međunarodni monetarni fond upozorava da je 40 posto kredita koje su uzele korporacije u razvijenim ekonomijama potencijalno nenaplativo u slučaju da dođe do recesije na svjetskom nivou.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh