Svijet

Venecija ponovo pod vodom

Trg Svetog Marka u Veneciji ponovo je danas poplavljen i zatvoren za javnost, pošto je grad pogodila plima visoka 150 centimetara, što je treći najviši nivo ikad zabilježen.

Venecija- Tanjug- AP

Sa četiri plime iznad 140 centimetara od ponedjeljka, ova sedmica bila je najgora od početka mjerenja plime u Veneciji 1872. godine.

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro procjenjuje da je šteta od poplava u gradu od utorka oko milijardu eura.

Gradski centar za predviđanje plime upozorio je da plima u gradu, koji se u utorak suočio s najgorim poplavama u proteklih 50 godina, danas mogla da dostigne i 160 centimetara.

Hiljade dobrovoljaca pomažu građanima u poplavljenom gradu.

Trg svetog Marka ponovo je zatvoren, samo dan nakon što je turistima i stanovnicima Venecije dozvoljeno da uđu na taj trg.

Izgrađena na nizu malih ostrva, Venecija je posebno osjetljiva na kombinaciju povišenog nivoa mora usljed klimatskih promjena i već ustanovljenog propadanja grada u blato.

Prema gradskoj službi za praćenje plime, nivo mora oko Venecije je 10 centimetara viši nego što je bio prije 50 godine.

Vlasti u Firenci i Pizi prate vodostaj rijeke Arno, koji je brzo porastao tokom noći zbog obilnih padavina, piše Reuters, prenosi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh