Svijet

Zbog obilnih padavina Veneciju čeka još jedan težak dan

U nekoliko italijanskih gradova na snazi je visok stepen pripravnosti zbog obilnih padavina tokom noći, uključujući u Veneciji, gdje se stanovnici i turisti pripremaju za još jednu visoku plimu i gdje je Trg Svetog Marka ponovo poplavljen i zatvoren za javnost.

Venecija - AP / Luca Bruno

Gradu, koji se u utorak suočio sa najgorim poplavama u proteklih 50 godina, danas prijeti visoka plima od oko 160 centimetara, saopštio je gradski centar za predviđanje plime.

Vlasti u Firenci i Pizi prate vodostaj rijeke Arno, koji je brzo porastao tokom noći zbog obilnih padavina, prenosi “Reuters”.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro upozorio je u subotu da se grad sprema za još jedan ‘težak dan’.

On je, međutim, naglasio da se očekuje da će situacija biti manje dramatična nego u utorak, kada su poplavljeni trgovi, radnje, kuće i hoteli.

Trg Svetog Marka ponovo je danas zatvoren, samo dan nakon što je turistima i stanovnicima Venecije dozvoljeno da uđu na taj trg.

Izgrađena na nizu malih ostrva, Venecija je posebno osjetljiva na kombinaciju povišenog nivoa mora usljed klimatskih promjena i već ustanovljenog propadanja grada u blato.

Prema gradskoj službi za praćenje plime, nivo mora oko Venecije je 10 centimetara viši nego što je bio prije 50 godine, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh