Svijet

U Parizu sukob žutih prsluka i policije, privedeno 130 osoba

Nekoliko policajaca povrijeđeno je i oko 130 osoba privedeno je u Parizu gde su izbili neredi na protestu građanskog pokreta “Žuti prsluci” koji obilježava godinu dana od početka okupljanja, prenijeli su francuski mediji.

No image - Haber.ba

Situacija u Parizu je tokom cijelog dana bila haotična pošto su neredi izbijali u raznim četvrtima glavnog grada. Najviše nereda je bilo u južnom dijelu, gdje je policija koristila suzavac i vodene topove.

Pariska policijska prefektura je tokom dana saopštila da zabranjuje dalja okupljanja, a policija je već dan ranije objavila mjesta na kojima su skupovi zabranjeni.

Okupljanja su bila zabranjena oko Trijumfalne kapije koja je danas zatvorena za posjetioce, u aveniji Jelisejskih polja, kao i oko Ajfelove kule, na trgu Trokadero, u blizini sjedišta Vlade i Parlamenta, oko katedrale Notr dam i željezničkih stanica.

Situacija u Parizu se smirila oko 20.00, a nereda je bilo i u drugim gradovima Francuske gdje su održani protesti pokreta.

Neredi su zabilježeni u Monpeljeu, Bordou i Tuluzu. Mediji međutim prenose da je pored raznih izgreda, broj okupljenih manji od onoga što su očekivali u pokretu Žutih prsluka.

U Parizu je bilo oko 3.000 ljudi, u Bordou oko 1.800, a u Monpeljeu nekoliko stotina.

Prvog dana protesta 17. novembra 2018. godine u Francuskoj je na ulicama bilo oko 282.000 ljudi.

Lideri pokreta nastavljaju uporno da pozivaju na skupove i pored ustupaka vlasti, prenosi “Beta”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh