Svijet

Mama upozorila: “Moja je kći skoro umrla jer je pila previše mlijeka”

Anastacia Gencarelli je na svom Facebooku objavila upozorenje drugim roditeljima nakon što je njena dvogodišnja djevojčica Mia zamalo preminula zbog prekomjerne konzumacije mlijeka. Kako je mama objasnila, Mia je razvila “mliječnu anemiju”.

Mia- mliječna anemija

Otkrila je da je njezina kći pila između četiri i šest bočica mlijeka dnevno. No sve se promijenilo kada je odjednom primijetila da je “letargična, uspavana i ne želi jesti” te ju je odlučila odvesti liječniku na pregled. On je dijagnosticirao upalu uha i upalu pluća te joj je propisao antibiotik.

Ipak, poboljšanja nije bilo ni sedam dana nakon tog posjeta liječniku, a u Anastaciji se probudio majčinski instinkt. Zato se ona i suprug Mario odlučuju opet otići u bolnici.

Nismo bili niti pet minuta u čekaonici prije nego što je nevjerovatna medicinska sestra primijetila da tata nervozno hoda hodnikom s našim uspavanim djetetom na rukama – prisjetila se ova mama te je dodala kako je medicinska sestra odmah reagirala te povela njihovu djevojčicu sa sobom.

U trenu se oko njih pojavilo šest medicinskih sestara i dva doktora.

Prije nego što sam se snašla svi oni su moju malu djevojčicu počeli spajati na monitor za praćenje otkucaja srca, mjeriti joj krvni pritisak i sve što možete zamisliti – opisala je situaciju u kojoj su se našli te je dodala kako su Miji uspjeli izvaditi krv tek nakon sedmog pokušaja.

Liječnici su im otkrili kako je njihova kći izgubila tri četvrtine krvi i to bez ikakvih vidljivih vanjskih krvarenja, a kasnija testiranja otkrila su poremećaj koji ona naziva “mliječna anemija”.

Čuli ste da djeci ne treba davati previše vode pa, nemojte im davati ni previše mlijeka – poručila je svima ova mama te je objasnila kako je prevelika konzumacija mlijeka njezinoj djevojčici drastično smanjila razinu željeza u krvi te se tako razvila anemija, piše The Sun.
Njezina djevojčica je skoro izgubila život, a kako Anastacia kaže, ni nakon potpune transplantacije krvi, ultrazvuka, rengena i liječenja još uvijek se nije u potpunosti izvukla te će terapiju željeza morati primati još dugo vremena.

Ova mama priznaje kako se osjeća kriva za sve što je snašlo njezinu dvogodišnjakinju, ali želi svojim primjerom upozoriti druge roditelje da pripaze na količine mlijeka koje njihova djeca konzumiraju. Iako je riječ o jako rijetkoj pojavi, ona je uvijek moguća.

Sinoć je bila najstrašnija noć tokom našeg roditeljskog staža i odlučila sam podijeliti ovo kroz što smo prošli kako bih pomogla drugim porodicama da ne moraju prolaziti isto – zaključila je, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh