Svijet

Kuga se ponovo pojavila u svijetu: Bolest koja je umalo zatrla čovječanstvo, ponovo napada

Kineske vlasti saopštile su danas da liječe dva pacijenta oboljela od kuge.

Kuga - Ezadar.hr

Ovo je drugi put da je ista bolest – ona koja je svijetu donjela Crnu smrt – detektovana u ovoj zemlji. U maju, jedan mongolski par umro je od bubonske kuge nakon što su pojeli sirovi bubreg marmota koji lokalci koriste kao lijek.

Ljekari u Pekingu dijagnostifikovali su pneumoničnu kugu kod dva pacijenta iz Unutrašnje Mongolije, prenose kineski mediji.

Pacijenti se liječe u Pekingu, a vlasti navode da su preduzete sve preventivne mjere.

Kuga, koju izaziva bakterija i koja se prenosi ujedom buba i zaraženih životinja, može da se razvije u tri oblika. Bubonska kuga izaziva oticanje limfnih čvorova, septična kuga „napada“ krv, dok pneumonična kuga ide na pluća.

Pneumonična kuga od koje boluju pacijenti u Kini je najzaraznija i, bez liječenja, uvijek fatalna, navode iz Svjetske zdravstvene organizacije.

U srednjem vijeku, kuga je opustošila Evropu, ubivši oko 50 miliona ljudi. Danas postoje antibiotici koji mogu da pomažu u liječenju ako se bolest otkrije na vrijeme.

Uprkos vjerovanju da je kuga iskorijenjena, ona se u posljednje vrijeme vraća na velika vrata, prenosi “Republika“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh