Svijet

Molim vas, spasite me, samo me izbavite odavde, muče me, neću preživjeti: Očajnički apel djevojke u Saudijskoj Arabiji

Na Facebook-u je objavljen potresan video KUĆNE pomoćnice iz Bangladeša, na radu u Saudijskoj Arabiji, u kojem tvrdi da je njeni poslodavci zlostavljaju, uz očajnički apel da ju se izbavi iz očitog ropstva.

No image - Haber.ba

Tuku me i muče. “Mislim da neću preživjeti, mislim da ću umrijeti.Molim vas, spasite me, samo me izbavite odavde”, govori ova nesretna djevojka na snimci, prenosi Index.

U suzama je ispričala i kako su je saudijski poslodavci – ili bolje rečeno robovlasnici – izgladnjivali, polijevali ruke kipućim uljem i držali zaključanu i do 15 dana zaredom, pokazujući na rukama ožiljke od opeklina.

Još uvijek je pokušavaju vratiti u Bangladeš

Ova mlada žena još uvijek živi kod obitelji za koju radi u saudijskom gradu Džeda, otkrio je predstavnik bangladeške nevladine udruge BRAC koja je pokušava vratiti u domovinu, a prenosi Daily Mail. Bangladeški aktivist dodao je i da je njen mobitel u međuvremenu zaplijenjen.

Vlada Bangladeša također je pozvala državnu agenciju za rad u inozemstvu da njihovoj državljanki osigura povratak iz Saudijske Arabije “što je prije moguće”.

Šokantni video samo je posljednji podsjetnik na često brutalno iskorištavanje i zlostavljanje siromašnih migranata iz zemalja jugoistočne Azije u bogatim, ali izuzetno represivnim zaljevskim monarhijama, među kojima je Saudijska Arabija najveća.

“Molim vas, samo me spasite”

25-godišnja Sumi Akter rekla je da je bila izložena “nemilosrdnim se*sualnim napadima”.

“Molim vas, samo me spasite, samo me odvedite”, kaže ridajući, obraćajući se bilo kome tko vidi njen poziv u pomoć.

Njena obitelj rekla je da ju je već pokušavala vratiti kući, ali nije mogla.

Video, koji je podijeljen na desetke tisuća puta i pogledan na milijune puta na Facebooku, izazvao je u Daki, prijestolnici Bangladeša, i prosvjede protiv nehumanog tretmana migrantskih radnika iz te zemlje.

Od 1991. do danas, nekih 300 tisuća žena iz Bangladeša otišlo je raditi u zaljevske monarhije, prema ministarstvu za skrb o emigrantima te zemlje.

Lani 48 bangladeških radnica umrlo u Saudijskoj Arabiji

42-godišnja Nazma Begum umrla je prošle godine, također na radu u Saudijskoj Arabiji, u vrlo sumnjivim okolnostima. Njen sin tvrdi da ga je majka zvala prije smrti, tvrdila da ju muče, da je bolesna i molila da ju spasi – baš kao i Akter sada.

Maid ‘abused’ by Saudi family

A Bangladesh maid has posted this emotional video claiming she was beaten and tortured by her employer in Saudi Arabia, and begging to return home.

Gepostet von Middle East Eye am Mittwoch, 6. November 2019

Udruga BRAC tvrdi da je samo prošle godine 48 tijela mrtvih migrantskih radnica vraćeno u Bangladeš iz Saudijske Arabije.

I jedna i druga žena rekle su da su im obećani poslovi bolničkih spremačica, ali da su ih na kraju na prevaru natjerali da rade kao kućne pomoćnice.

Glasnogovornik bangladeške vlade Atiqur Rahman rekao je da će se vlada obračunati sa sumnjivim tvrtkama za vrbovanje radnika koje se optužuje da zlostavljaju ženske radnice i prodaju ih drugim posrednicima.

No, unatoč pozivima, ministar vanjskih poslova A.K. Abdul Momen rekao je da njegova vlada neće zabraniti ženama da odlaze na rad u Saudijsku Arabiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh