Svijet

Rumuni biraju predsjednika

Glasači u Rumuniji danas biraju predsjednika. Očekuje se da pobijedi aktuelni lider Klaus Joanis, koji je dobio pohvale na Zapadu zbog borbe protiv korupcije i posvećenosti vladavini prava.

Izbori - Hkv.hr

Pravo glasa u Rumuniji ima 18,2 miliona ljudi i oni će birati jednog od 14 kandidata. Birališta se zatvaraju večeras u 19.00 sati.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Joanis, centristički liberal, osvojiće 40 posto glasova, ali će vjerovatno morati u drugi krug 24. novembra, na kojem se očekuje njegova pobjeda, prenosi “Srna”.

Prema ovim istraživanjima, odmah nakon Joanisa slijede Vijorika Dančila, vođa socijaldemokrata i bivši premijer, te Dan Barna, šef opozicionog Saveza za spas Rumunije. Za oba kandidata se očekuje da će osvojiti po oko 20 odsto glasova.

Među kandidatima je i Mirča Dakonu, nekadašnji glumac i pozorišni direktor.

Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 odsto glasova, uslijediće drugi krug.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh