Svijet

Mađarski političar snimljen na orgijama kod Dubrovnika, podnio ostavku

ZSOLT Borkai, gradonačelnik Gyora iz vladajuće stranke Fidesz Viktora Orbana, koji se prilikom predizborne kampanje našao u središtu skandala, podnio je ostavku.

Početkom listopada su procurile fotografije i video na kojem se vidi njegov se*s s navodnom prostitutkom na luksuznoj jahti. U vrijeme kad su fotografije snimljene, od kojih su neke vrlo eksplicitne, jahta se nalazila u Jadranskom moru, u blizini Dubrovnika.

“Devet dana do lokalnih izbora u Mađarskoj – fotografije gradonačelnika Gyora Zsolta Borkaija u društvu nekoliko prostitutki na brodu u blizini Dubrovnika objavljene su online. Borkai je bio predsjednik Mađarskog olimpijskog odbora (2010. – 2017.), ali izgubio je povjerenje premijera Orbana prije dvije godine”, napisao je tada mađarski novinar i politički znanstvenik Balazs Cseko na Twitteru.

“Nisam prekršio zakon“

Gradonačelnik je ubrzo dao izjavu u kojoj se ispričao obitelji, ali i inzistirao da nije prekršio zakon te da nije koristio javna sredstva za svoje ljetovanje.

Lokalni Fidesz je stao u njegovu obranu tvrdeći da je curenje eksplicitnih fotografija dio orkestrirane akcije oporbe, no da akcija nije pošla po planu. “Ljudi su bijesni zbog uporabe takvih alata budući da se Gyor (pod Borkaijevom vlašću) gradi i uljepšava.”

Oporba je, s druge strane, tražila odgovore po pitanju novca kojima je Borkai platio navodne prostitutke i partijanje na jahti.

“Ako netko sudjeluje na zabavi pomoću sredstava biznisa koji je zaradio milijarde zahvaljujući odlukama političara Fidesza, onda to postaje javno pitanje”, rekao je zajednički kandidat oporbe za gradonačelnika Gergely Karacsony.

Ponudio ostavku, ali zbog napada oporbe

“Moji politički protivnici, dovodeći u pitanje moralnost izbora, nisu učinili život nemogućim samo meni, već i mojem gradu. Od početka listopada, samo se govorilo o meni, nitko nije razgovarao o, za život građana, bitnim budućim izazovima grada. Mislim da bi općinski izbori trebali biti temeljeni na postignućima i planovima za budućnost.

Tijekom posljednjeg razdoblja, moja obitelj i ja postali smo meta. Ne želim više tome izlagati svoje članove obitelji. Savjetujem vam da prestanete mrziti jer vas to ne tjera naprijed.

Ostvarili smo veliko putovanje od 2006. godine. Gyor je postao jedan od gospodarskih bastiona Mađarske, a razvoj našeg grada je neupitan. Puno hvala građanima Gyora za posljednjih 13 godina.

Prihvaćam posljedice i preuzimam odgovornost. Volim Gyor pa ne želim ometati daljnji razvoj grada s onime što mi se dogodilo. U petak u 16 sati podnijet ću ostavku na dužnost gradonačelnika. Želim da moju dužnost preuzme netko tko zaslužuje voditi naš voljeni grad”, napisao je u ostavci Borkai, piše Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh