Svijet

Pastiri ukrali El-Bagdadijevo zlato

Šurjak Abu Bakr al-Bagdadija, vođe Islamske države koji je ubijen u američkoj vojnoj akciji u Siriji, dao je nevjerojatan intervju za saudijsku televiziju al-Arabiya.

Abu Bakr el-Bagdadi - Agencije

Mohamed Ali Sajet, brat Bagdadijeve supruge, otkrio je ključne detalje koji su pomogli Amerikancima u lovu na vođu ISIL-a, nakon što je i on sam uhvaćen, piše “Avaz“.

Al-Bagdadi i njegovi najbliži pomoćnici su znatan dio novca, kako je kazao Ali Sajet, zakopali u pustinju – u dolarima, kao i zlatu i srebru. Računali su da će se vratiti po njega, no svi su redom likvidirani u američkim akcijama ili uhvaćeni, kao Sajet.

On je u intervjuu u iračkom zatvoru, gdje se sad nalazi, novinaru Al-Arabiye otkrio da su zlato, srebro i gotovinu vrijedne 25 miliona dolara pronašli i odnijeli pastiri u pustinji u istočnoj iračkoj pokrajini Anbar, gdje su se ISIL-ovci skrivali. ISIS je ranije koristio iste te pastire za pomoć pri kretanju s jedne lokacije na drugu. No, kako je opasnost od američkog zračnog udara ili napada specijalaca rasla, pastiri su pobjegli s tog područja, a uskoro su morali pobjeći i oni. A onda su se pastiri, po svemu sudeći, vratili po zakopano zlato, srebro i dolare.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh