Svijet

Besplatne kuće za sve: Italijani časte nekretninama, a neki dobivaju i bonuse

Grad hiljadu balkona koji gledaju na Etnu poziva nove stanovnike da uživaju u svježem zraku, ljekovitoj vodi i domaćoj hrani – te dožive stotu…

Cammarata - Punkufer.dnevnik.hr

Posljednjih godina Italijani se bore protiv iseljavanja stanovništva “prodajom” kuća za nekoliko eura u nadi da će zainteresirati porodice koje će pronaći novi dom i pripomoći oživljavanju obrta i trgovine, piše “Punkufer“.

Posljednja je u nizu lijepa Cammarata na Siciliji, koja se nalazi oko 60 kilometara sjeveroistočno od Palerma. Grad od povijesnog značaja nudi besplatne kuće novim stanovnicima. Na desetke kamenih kuća i najmanje 100 napuštenih domova je na raspolaganju, a gradonačelnik Vincenzo Giambrone nada se da će uskoro pronaći nove vlasnike.

Iako su kuće besplatne, novi stanari moraju se obavezati da će ih obnoviti unutar tri godine. Stoga je potrebno platiti oko 5 hiljada eura pologa, te pripremiti plan preuređenja. Mladi parovi s djecom imaju prednost, a oni parovi koji se odluče na dijete dobit će i bonus.

Cammarata je poznata kao grad s hiljadu balkona koji gledaju prema istoku i nude spektakularan pogled na Etnu. Ne nedostaje zelenila i prirode, kao ni nekadašnjih rudnika kamena i soli. Ljeti vrućine nisu ubojite, a zimi ponekad iznenadi i snijeg. Na okolnim brdima nekoć su se trenirali konji za Olimpijske igre. Cammarata slovi kao mjesto s najviše stogodišnjaka na Siciliji, a razlozi za to traže se u svježem zraku, ljekovitoj vodi i domaćoj hrani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh