Svijet

Robinje 21. stoljeća: Svaka kuća ima jednu, prodaju ih na Facebooku i Instagramu

Na aplikacijama se žene mogu pretraživati i po rasama. Tako u ponudi stoji afrička radnica, čista i nasmiješena. Neki ih kupuju za 2.000 dolara pa ih prodaju za 3300.

Robinja - Screenshot/BBC

Na ulicama Kuvajta gotovo je nemoguće da ćete vidjeti žene jer su, kako izvještavaju strani mediji, zatvorene iza vrata svojih “sponzora’ koji im uskraćuju osnovna prava, pa tako i pravo na slobodu.

Sudbina tih žena je neizvjesna. Vrlo vjerovatno će ih prodati za hiljade dolara na crnom tržištu. Te prodaje danas se odvijaju putem društvenih mreža poput Facebooka i Instagrama, a koriste posebne logaritme i heštegove kojima se promoviraju i predstavljaju “žene na prodaju”.

Promoviraju online trgovanje robljem. Ako Google, Apple, Facebook ili bilo koja druga kompanija promovira aplikacije vezane za ovo, trebaju preuzeti odgovornost za to – rekla je UN-ova stručnjakinja za uskraćivanje sloboda, Urmila Bhoola za BBC.

Iako su društvene mreže uklonile i zabranile neke heštegove veza ne za prodaju robova, BBC je otkrio kako je to tržište i dalje aktualno online kroz aplikacije “4Sale” i “Haraj”.

U Kuvajtu je tako normalno da skoro svako kućanstvo ima po jednu “spremačicu” koju ilegalno prodaju kao “robu”, razmjenjuju, ograničavaju im slobodu i drže ih protiv njihove volje. Kada su reporteri BBC-ja pokušali kupiti jednu od ropkinja, savjetovali su ih da joj nipošto ne daju pasoš.

– Veoma je dobra i uvijek nasmiješena. Čak i kada je držiš budnu do pet ujutro – rekao je jedan od “sponzora”.

Na aplikacijama se žene mogu pretraživati i po rasama. Tako u ponudi stoji afrička radnica, čista i nasmiješena. Neki ih kupuju za 2.000 dolara pa ih prodaju za 3300.

Ne kupuju ih samo lokalci, rade to i agencije koje ih pak preprodaju dalje kako bi ostvarile profit. Ovakav primjer modernog online ropstva ne događa se samo u Kuvajtu. Ovakva praksa nažalost puno je rasprostranjenija, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh