Svijet

Slučaj koji je potresao svijet: Dječak (13) silovao i ubio djevojčicu (10), ali neće odgovarati za to?

Slučaj zabilježen u gradu na sjeveroistoku Kine Dalianu, izazvao je tenzije u javnsti i pravnom svijetu o tome kako mladi prijestupnici treba da budu kažnjeni.

Kineska policija - Ilustracija/Kurir.rs

Većina evropskih zemalja započinje krivično gonjenje mladih u dobi od 12 do 16 godina, sa izuzecima u Engleskoj, Velsu, jSevernoj Irskoj i Švajcarskoj, koji su postavili granicu na 10 godina. U američkim državama taj prag je na 11 godina, dok je u Sjevernoj Karolini šest.

Ubistvo 10-godišnje djevojčice koje je u Kini počinio 13-godišnji dječak uzburkao je javnost i pokrenuo raspravu o kineskim kriminalnim zakonima pošto je objavljeno da tinejdžer ne može da bude optužen za zločin.

Slučaj zabilježen u gradu na sjeveroistoku Kine Dalianu, izazvao je tenzije u javnsti i pravnom svijetu o tome kako mladi prijestupnici treba da budu kažnjeni.

Pod kineskim Krivičnim zakonikom, tinejdžeri uzrasta od 14 do 18 godina mogu da se smatraju krivično odgovornima ukoliko počine teške zločine, kao što su ubistvo, silovanje, trgovina drogom, pljačka. Međutim, mlađi od 14 godina ne mogu da budu kažnjeni kao kriminalci. Oni su ili vraćeni svojim roditeljima da ih oni discipliniju ili, dosta rijetko, budu poslati u popravne domove za mlade prijestupnike.

Tijelo djevojčice nađeno je 20. oktobra, nekoliko sati nakon što ju je njen brat dovezao na čas crtanja.

Kada se djevojčica nije vratila kući, njeni roditelji su krenuli da je traže. Tijelo su našli nedaleko od kuće i pozvali policiju koja je odmah te noći privela 13-godišnjeg dječaka.

Policija je navela da je dječak priznao ubistvo.

Kako je za kineske medije ispričao otac djevojčice, dječak ju je doveo do kuće, silovao je i izbo do smrti. Potom je tijelo premjestio u šumu.

Policija je takođe navela da dječak neće biti optužen jer ima manje od 14 godina i nije napunio godine potrebne da bi bio “odgovoran”. Umjesto toga, dječak je na tri godine poslat u popravni dom.

“Demon je zaštićen”

Slučaj je izazvao bijes u kineskoj javnosti.

– Djevojčica je mrtva, ali je demon koji ju je ubio zaštićen – napisao je jedan Kinez na društvenim mrežama.

Mnogi su pozvali da se zakon promijeni, te da maloljetni prijestupnici budu kažnjavani mnogo oštrije.

– Nije bitno da li osoba ima 10 ili 70 godina. Godine ne bi trebalo da budu izgovor za zločin – navode neki.

I mediji su ti koji upozoravaju da ukoliko zakon ne zadovoljava pravdu vrlo lako može da se desi da žrtve “uzmu stvar u svoje ruke”.

Većina evropskih zemalja započinje krivično gonjenje mladih u dobi od 12 do 16 godina, sa izuzecima u Engleskoj, Velsu, Severnoj Irskoj i Švajcarskom koji su postavili granicu na 10 godina.

U američkim državama taj prag je na 11 godina, dok je u Sjevernoj Karolini 6.

U Indiji, Singapuru i Malavima već sa sedam godina dijete može da snosi krivičnu odgovornost, a u Zambiji i Keniji sa osam, piše “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh