Svijet

Italijanski Motovun: Čudnovati gradić na brežuljku u koji treba doći bez kartice

Spratovi kuća koje izgledaju kao da ih je dijete slagalo, neobične trgovine i ekscentrični stanovnici čine ovaj grad umjetnika obaveznom stanicom na proputovanju Italijom…

Calcata - Punkufer.dnevnik.hr

Na sat vremena od Rima nalazi se mjesto koje je neobična mješavina hipi-komune i grada duhova. Pitoreskni krajolik i ekscentrično stanovništvo u Calcatu privlači putnike u lovu na neobične destinacije, piše “Punkufer“.

Čak je i njezin položaj na litici ekstreman pa je u tridesetim godinama prošlog stoljeća italijanska vlada pokrenula inicijativu preseljenja stanovništva. U šezdesetima je Calcata privukla umjetnike, hipije i alternativce koji su u srednjovjekovnom mjestu pronašli novi dom.

I danas je to jedinstveno mjesto u Italiji ispunjeno ljupkim ateljeima i malim trgovinama s ručno rađenim predmetima kojima ne nedostaje kreativnosti. Neki od dućančića nalaze se u porodičnim kućama, a jedino ulazna vrata ili bajkoviti balkoni daju naslutiti da se radi o umjetničkim oazama.

Neobičnom izgledu pridonose i kuće koje izviru iz litica, kao i spratovi čudnovatih kuća koji djeluju kao da ih je dijete naslagalo jedne na druge, a dijeli ih labirint kamenih uličica.

Odlučite li posjetiti taj romantični, hedonistički grad na vulkanskom brežuljku, ponesite sa sobom dovoljno gotovine kako biste se mogli cjenjkati za rukotvorine u ateljeima, a nemojte propustiti niti autentična talijanska jela.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh