Svijet

Odbijen “čudan zahtjev” ratnog zločinca Radovana Karadžića

Vijeće Mehanizma za međunarodne sudove odbilo je razmatrati zahtjev odbrane bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića, koji je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, vezan za poništenje ranijih odluka zbog percepcije pristranosti sudija.

U odluci koju potpisuje sudija Burton Hall, navodi se da Vijeće kojim predsjedava nema nadležnost da se bavi pitanjem diskvalifikacije nekadašnjeg i trenutnog predsjednika Mehanizma Theodora Merona i Carmela Agiusa.

“Nastojanja Radovana Karadžića da propagira navode o percepciji pristranosti kako bi došao do svoje željene odluke moraju biti odbačena, a njegov advokat bi se trebao uzdržati od bavljenja ovakvim podnescima ispred Mehanizma”, navodi se u odluci, prenosi “Fena”.

Karadžić je 20. marta ove godine pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh