Svijet

Britanski Parlament odbio ubrzanu proceduru Brexita

Protiv predloženog trodnevnog rasporeda za odobravanje zakona o Brexitu glasalo je 322 zastupnika, dok je 308 bilo za takav prijedlog.

No image - Haber.ba

Pokopana je strategija premijera Borisa Johnsona da zemlju izvede iz EU 31. oktobraEPA
Britanski Parlament odbio je ubrzanu proceduru usvajanja ključnog Zakona o povlačenju iz Evropske unije, čime je pokopana i strategija premijera Borisa Johnsona da zemlju izvede iz EU 31. oktobra, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

Opozicija je prijedlog odbila naglašavajući da im je potrebno više vremena za razmatranje zakona presudnog za budućnost zemlje.

Protiv predloženog trodnevnog rasporeda za odobravanje zakona o Brexitu glasalo je 322 zastupnika, dok je 308 bilo za takav prijedlog.

“Nakon ove odluke Parlamenta premijer Johnson je zaledio dalje procedure u vezi s ovim zakonom. Sudbina Brexita sada ovisi o tome hoće li Bruxelles i pod kojim uvjetima dozvoliti produženje”, javila je Pribinja.

Prethodno su zastupnici podržali vladin prijedlog zakonskog okvira za sporazum o izlasku iz EU-a (Withdrawal Agreement Bill), kojim se u britansko zakonodavstvo ugrađuju odredbe sporazuma o Brexitu.

Zastupnici su prihvatili prijedlog s 329 glasova ‘za’, dok je njih 299 bilo ‘protiv’.

Poslije te odluke, Parlament je odmah glasao o prijedlogu dnevnog reda za preostala čitanja.

Vlada premijera Borisa Johnsona tražila je da Donji dom razmotri i izglasa zakon u roku tri dana, no opozicija je negodovala, naglašavajući da im je potrebno više vremena za razmatranje zakona presudnog za budućnost zemlje.

Dva Johnsonova pisma Briselu
Johnson je najavio kako će pokušati u tri dana progurati kroz Parlament zakonski okvir potreban za britansko napuštanje EU-a 31. listopada.

Međutim, rekao je i kako će povući zakon o Brexitu i sazvati izbore odustanu li zastupnici od planiranog rasporeda rasprave u Parlamentu, u okviru kojeg treba biti izglasan taj zakon.

Parlament je trebao prošle subote glasovati o sporazumu o Brexitu, koji je Johnson sklopio s Bruxellesom, ali je usvojen amandman bivšeg konzervativnog zastupnika Olivera Letwina, na temelju kojeg je to glasovanje odgođeno, podsjeća Hina.

Budući da su zastupnici Donjeg doma u rujnu ove godine izglasali zakon, koji je predložio laburist Hilary Benn, a kojim se od Johnsona zahtijeva da od Bruxellesa zatraži novu tromjesečnu odgodu britanskog izlaska ne dobije li podršku za dogovor do 19. listopada, odnosno prošle subote, Johnson je bio prisiljen poslati (nepotpisano) pismo kojim zahtijeva produljenje roka za napuštanje EU-a, ali i drugo, odvojeno pismo, u kojemu je napisao da ne želi odgodu.

Laburisti protiv zakona
Čelnik britanskih laburista Jeremy Corbyn najavio je da njegova stranka neće podržati sporazum premijera Johnsona o Brexitu niti njegov vremenski raspored za usvajanje zakona u parlamentu.

“Trebali bismo glasati protiv zakona večeras”, rekao je Corbyn na početku parlamentarne rasprave o odobravanju zakona koji bi Britaniji omogućio da napusti Europsku uniju uz postignut sporazum 31. listopada, prenio je Reuters.

Dodao je i da će njegova stranka biti protiv tzv. programskog prijedloga, koji postavlja vremenski rok za usvajanje zakona u parlamentu.

Tusk pozvao na ozbiljnost
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu kako moguća odgoda Brexita ovisi o glasovanju u Donjem domu britanskog Parlamenta u utorak.

No, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je kako je Brexit “trošenje vremena i energije” te da će EP glasovati o usvajanju sporazuma isključivo nakon što to učini britanski Parlament.

Ako Parlament ne izglasa Johnsonov predviđeni vremenski okvir za amandmane, plan za napuštanje EU-a 31. listopada postao bi mnogo teži, navodi Reuters.

“Zahtjev Londona za produljenje roka za napuštanje EU-a treba shvatiti ozbiljno. Druge članice bloka nikad neće donijeti odluku koja bi prinudila Veliku Britaniju da napusti EU bez sporazuma. Brexit bez sporazuma nikad neće biti naša odluka”, rekao je Tusk.

Juncker: Gubljenje vremena i energije
“Sada trebamo pratiti događanja u Westminsteru veoma pomno. Nije, međutim, moguće da EP ratificira sporazum prije Westminstera – prvi je na redu London, pa Bruxelles i Strasbourg”, kazao je Juncker.

Prema njegovim riječima, “Brexit je gubljenje vremena i iritira što nije mogao provesti više vremena u svom petogodišnjem mandatu da bolje služi europskim građanima”.

“Zapravo me boli što sam najveći dio svog mandata proveo baveći se Brexitom. Kad pomislim da Unija ne može učiniti više za svoje građane, to je gubljenje vremena i energije”, zaključio je, prenosi Aljazeera


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh