Svijet

Tramp: Manji broj naših vojnika ostaje u Siriji da štiti naftu

Predsjednik SAD-a Donald Tramp rekao je da će jedan dio američkih trupa ostati u Siriji uprkos njegovom ranijem pozivu da se povuku.

Donald Trump - Nymag.com

On je rekao da će manji broj vojnika ostati da štiti naftna polja, a drugi će ostati u blizini Izraela i Jordana, prenosi “Klix“.

Odluka Donalda Trampa od prije dvije sedmice da povuče američke snage iz pogranične regije Sirije i Turske izazvala je kritike čak i nekih njegovih pristalica, piše “BBC News”.

Ubrzo nakon toga Turska je započela ofanzivu protiv bivših američkih saveznika Kurda.

Predsjednik SAD-a ponovo je branio svoju odluku da se povuče usred optužbi da je izdao snage koje su predvodile Kurde, a koji su bili važan partner SAD-a u borbi protiv terorističke grupe Islamska država.

“Zašto bismo svoje vojnike stavljali u sendvič dvije velike grupe, potencijalno među stotine hiljada ljudi, koji se bore? Mislim da to ne ide tako”, rekao je tada Tramp.

Međutim, Tramp je takođe rekao da su od SAD-a Izrael i Jordan zatražili da ostave mali broj vojnika u potpuno drugom dijelu Sirije. Istakli su da su u drugom dijelu zemlje potrebne američke snage kako bi se “osigurala nafta”.

U sukobima širom svijeta raspoređeno je ukupno 200.000 američkih vojnika uprkos Trampovim obećanjima da će ih vratiti kući.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh