Svijet

Angela Merkel: “Turska mora zaustaviti svoje vojne operacije u Siriji”

Turska mora zaustaviti svoje vojne operacije na sjeveru Sirije koje donose nova stradanja toj ratom već uništenoj državi, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u parlamentu, ponovivši kako Njemačka zabranjuje prodaju oružja Turskoj koja je ove godine dosegla rekordnu razinu.

No image - Haber.ba

Merkel je u obraćanju parlamentu kritizirala činjenicu da će turska ofenziva donijeti novu nesigurnost regiji i Evropi u kontekstu Islamske države.

Raniji uspjesi u borbi protiv te radikalne skupine, većinom postignuti uz pomoć kurdskih snaga, mogli bi biti poništeni, dodala je.

Njemačka prestaje s prodajom oružja Turskoj

Merkel je u isto vrijeme naglasila činjenicu da je Turska primila oko 3,6 miliona sirijskih izbjeglica i time pomaže Evropi.

Usprkos kritikama, njemačka kancelarka i dalje podržava dogovor o izbjeglicama između Ankare i Bruxellesa, naglasila je.

Istaknula je kako će Njemačka prestati prodavati oružje Turskoj, no nije pozvala na dodatne sankcije, prenosi “Hina”.

Njemačka prodaja oružja Turskoj u prvih osam mjeseci 2019. je narasla na 250,4 miliona eura, najviše od 2005. godine.

Turska je 9. oktobra započela svoju ofenzivu na Siriju, ciljajući kurdsku paravojsku za koju tvrdi da je povezana s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koja je već nekoliko desetljeća u sukobima u Turskoj sa središnjim vlastima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh