Svijet

NASA odabrala žene za svemirsku šetnju

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da će dvije žene prvi put samostalno obaviti svemirsku šetnju izvan Međunarodne svemirske stanice ove sedmice.

No image - Haber.ba

Astronautkinje Kristina Koh i Džesika Meir izaći će izvan orbitalne laboratorije da bi zamjenile uređaj za kontrolu napajanja, koji se pokvario prošlog vikenda.

Svemirska šetnja, prva koju će obaviti tim sastavljen samo od žena, planirana je za sutra ili u petak, 18. oktobra. Zbog zamjene pokvarenog uređaja, pomjerene su ostale svemirske šetnje koje su bile planirane za ovu i sljedeću sedmicu.

Kvar nema utjecaj na bezbjednost posade ili eksperimente koji se obavljaju ali onemogućava korištenje dodatne energije iz litijum-jonske baterije koja je ugrađena ranije ovog mjeseca. Energija koja se dobija iz četiri ostala kompleta baterija i solarnih panela dovoljna je za sve operacije, saopštila je NASA.

Američka agencija večeras će predstaviti dva nova dizajna svemirskih odjela za planirane misije na Mjesec. Odjela koja nose astronauti tokom svemirskih šetnji stara su 40 godina i njihove popravke su postale veoma komplikovane.

Agencija je planirala prvu svemirsku šetnju tima sastavljenog od žena krajem marta, ali je morala da odustane zbog nedostatka svemirskih odjela odgovarajuće veličine.

Nova odjela omogućavaju veću pokretljivost astronauta, a tehnologija koju sadrže produžava boravak u svemiru. Prave se u svim veličinama, prenosi “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh