Svijet

Švicarski glečeri u zadnjih 10 godina smanjili se za pet posto

Zaštitni znak Švicarske, glečeri, izgubili su desetinu svojeg volumena u zadnjih pet godina, što je najbrža zabilježena stopa njihova otapanja dosad, podaci su švicarske Akademije prirodnih nauka.

No image - Haber.ba

U mjesecu junu, drugom najtoplijem junu u Švicarskoj, količina otopljenog leda bila je jednaka godišnjoj potrošnji pitke vode u Švicarskoj, izvijestila je u utorak Akademija u Bernu.

U istočnom dijelu zemlje i na sjevernim padinama Alpa, brojni su glečeri ove godine izgubili između jednog i dva metra debljine.

Od početka 20. stoljeća nestalo je više od 500 manjih švicarskih glečera.

Međunarodna grupacija stručnjaka za klimatologiju (GIEC) još je prošle godine ponovo upozorila na alarmantnu brzinu globalnog zagrijavanja, a podaci švicarskih stručnjaka nažalost idu u prilog poznatim podacima.

Kazali su da je otapanje glečera izravno povezano s klimatskim promjenama jer su oni vrlo osjetljivi na povećanje temperatura zraka, a temperature su povezane s povećanom koncentracijom ugljičnog dioksida u atmosferi.

Ako se globalno zatopljenje nastavi ovim tempom, brojni manji glečeri u potpunosti će nestati, a veći glečeri će postati još niži jer će se nastaviti otapati.

Za dvadesetak godina vjerojatno ćemo se još uvijek moći diviti glečera poput primjerice Aletscha, najvećega alpskog ledenjaka u švicarskom kantonu Valais, no nestanak i otapanje glečera globalno će se ubrzavati, upozorila je Akademija, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh