Svijet

NJEMAČKA ZATVARA KAPIJU, U BERLINU USVOJEN ZAKON ZBOG KOJEG ĆE MNOGI PLAKATI: Sad se sve mijenja, VAŽNO JE ZNATI NOVA PRAVILA!

Njemački Bundestag usvojio je nedavno paket migracijskih zakona kojima se pooštrava davanje azila, a olakšava se useljavanje stručnjaka za potrebe tržišta rada u Njemačkoj.

Posao u Njemačkoj - Twitter

Paket obuhvata sedam zakona koji obuhvataju ne samo takozvani “uređeni povratak” i olakšano protjerivanje onih koji nemaju pravo na azil, za šta se oduvijek zalagao ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, već i useljavanje stručne radne snage i integraciju, prenosi Tanjug,prenosi Novi.

“Ovo je prekretnica u našoj migraconoj politici”, rekao je Zehofer tokom žustre rasprave u Bundestagu.

On je ocijenio da je bolji pristup strane stručne radne snage njemačkom tržištu rada “veoma važan dio” buduće migracione politike Njemačke, prenosi “Velt”.

Zehofer je pojasnio i da Njemačka može da prihvati tražioce azila samo ako se ograniči imigracija.

“Ljudi bez prava na ostanak moraju da napuste našu zemlju”, poručio je on.

Sa druge strane, za tražioce azila koji pronađu radno mjesto, otvaraju se nove mogućnosti ostanka u Njemačkoj.

Zakon o useljenju stručne radne snage omogućava svim kvalifikovanim stručnim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU da dođu u Njemačku da rade – i to u svim oblastima, a ne samo kada je reč o deficitarnim zanimanjima.

Tako se predviđa da kvalifikovani stručnjaci mogu da borave u Njemačkj do šest mjeseci kako bi tražili posao, ako znaju dovoljno njemački, pri čemu nemaju pravo na socijalnu pomoć.
Nova pravila trebalo bi da smanje deficit stručne radne snage u Njemačkoj, pišu njemački mediji.

Zakon o azilu naišao je na protivljenje političara iz redova Zelenih i Levice, dok su zakon o useljavanju stručnih radnika podržale sve političke frakcije u njemačkom parlamentu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh