Svijet

Proces opoziva Trumpa ojačao Bidenovu kampanju

Bivši potpredsjednik SAD i aktuelni kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Joe Biden nedavno je podržao proceduru opoziva predsjednika Donalda Trumpa, čime je održao svoj status favorita u demokratskoj trci i odgovorio na napade na njegovu porodicu.

Joe Biden - Epictimes.com

Biden od početka važi za kandidata koji ima najviše šanse da bude izabran za predsjedničku nominaciju demokrata za izbore 2020.

Ipak, našao se u centru afere sa Ukrajinom, pošto je predsjednik Trump od ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog zatražio pomoć u pronalaženju kompromitujućih informacija o Bidenu i njegovom sinu Hanteru, koji je radio u odboru jedne ukrajinske gasne kompanije.

Ali, Biden je nedavno prvi put javno pozvao na opoziv i želio svojim biračima da pokaže da neće dopustiti Trumpu da se na taj način bori protiv demokratskih protivkandidata.

“Rekao sam da se kandidujem jer želim da obnovim dušu ove zemlje. I to je ulog za 2020, zato su ti izbori jako važni. I zato neću dozvoliti Donaldu Trumpu da se na ovaj način obračunava sa demokratskim protivkandidatom, neću dozvoliti da mu ovo prođe”, rekao je Biden na mitingu u Nju Hempširu.

Predsjednik Trump je ranije naredio da se privremeno stopira isplata 400 milona dolara vojne pomoći Ukrajini, dok je istovremeno pritiskao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da mu pomogne da dođe do kompromitujućih informacija o poslovanju Huntera Bidena, sina Joe Bidena, u Ukrajini.

Ovi navodi, koje je prijavio anonimni uzbunjivač, pokrenuli su istragu o opozivu predsjednika Trumpa u Predstavničkom domu Kongresa.

Joe Biden je negirao Trumpove optužbe.

“Nema ni zrnca istine u ovim optužbama. Ništa, nula”, rekao je Biden na mitingu u Nju Hempširu.

Zbog Trumpa, Biden jača u kampanji

Biden je favorit u trci unutar Demokratske stranke za predsjedničku nominaciju, a sve više mu se približava senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren.

Prema istraživanju portala RealClearPolitics, Biden ima 27,8 odsto podrške, dok Elizabet Voren ima 26 odsto.

Ali, Biden se na mitingu u Nju Hempširu oštro usprotivio predsjedniku Trumpu, na šta su njegovi glasači dobro reagovali.

“NIje nam davao nerealna obećanja, samo je pošteno procijenio gdje smo sada i gdje želimo da budemo. I dao nam je nadu”, rekla je Marša Miler, penzionerka i istakla da je “blizu odluke da na primarnim izborima glasa za Bajdena”.

Keti Robertson kaže da je Biden treći kandidat demokrata sa kojim se srela uživo. Nije htjela da kaže da li će glasati za njega, ali je rekla da joj se dopalo to što je govorio o Trumpovoj prijetnji da će otkriti i kazniti uzbunjivača.

“Dopalo mi se to što se usprotivio onome što se događa i otvoreno govorio o tome da ne smijemo da dozvolimo da se tako nešto desi u našoj zemlji”.

Biden je na mitinzima u Nju Hempširu govorio i o ekonomskim i socijalnim pitanjima, ali za mnoge glasače izbori 2020. predstavljaju šire pitanje o bazičnim demokratskim vrijednostima, institucijama i pravilima političkog diskursa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh