Svijet

Kalifornija uvodi zabranu prodaje krznenih proizvoda

Kalifornija je postala prva savezna država koja će zabraniti prodaju krznenih proizvoda.

Gavin Newsom- jweekly

Guverner Kalifornije Gevin Njusom (Gavin Newsom) je jučer potpisao zakone “za borbu protiv okrutnosti prema životinjama i za promoviranje pomoći životinjama”, javila je državna televizija. Ostali zakoni zabranjuju izvođenje cirkuskih tački sa slonovima i medvjedima, koji se zloupotrebljavaju za zabavu. Zabranjen je, također, i lov na divlje mačke u ovoj državi, prenosi “Avaz“.

Zakon o krznu, koji će stupiti na snagu početkom 2023. godine, zabranit će svaki vid trgovanja, prikazivanja, proizvodnje ili distribuiranja krzna u Kaliforniji. Primjenjuje se na odjeću, torbe, cipele, tene, šešire ili privjeske koji sadrže krzno. Svako kršenje ovog zakona nosi i predviđenu kaznu.

– Kalifornija je vodeća zemlja kada je u pitanju dobro stanje životinja, a ovim zakonom nastavljamo taj trend. Naš čin nosi širu poruku svijetu, da predivnim divljim životinjama kao što su medvjedi i tigrovi nije mjesto u cirkusima, da stoje na trapezu ili skaču kroz vatreni točak. Sami videosnimci koji prikazuju te tačke pokazuju na kako okrutan način su te životinje tretirane. Često ih se kao mladunčad odvoji od majke, istrenira da izvode opasne trikove i zarađuje se na njima – rekao je Njusom.

Krznena industrija doprinosi mučenju i ubistvima više od 100 miliona životinja širom svijeta svake godine, prema statistikama Humanog društva SAD. Udruženje za zaštitu životinja PETA u SAD je podržalo ovu odluku.

– Ova spasilačka mjera će spriječiti da životinje budu fizički mučene, elektrošokirane ili žive derane, što se radilo u svrhu pravljenja proizvoda koji su štetni za okolinu. Ti proizvodi se više ni ne koriste – PETA je navela u saopćenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh