Svijet

Zemljotres jačine 5,7 stepeni pogodio japanski otok Honšu

Zemljotres jačine 5,7 stepeni po Rihteru potresao je japanski otok Honšu, ali zasad nije izdato upozorenje za cunami.

Zemljotres - Nezavisne.com

Epicentar potresa registriran je u Pacifiku kod obala prefekture Čiba, nedaleko od gradova Tokio i Šizuka. Iz japanske meteorološke agencije navode da je epicentar potresa bio na dubini od 80 kilometara u regionu Čiba Ken.

Zemljotres se osjetio i u Tokiju, gdje su se zgrade tresle. Istovremeno je u centralnom dijelu Japana registriran snažan tajfun Hagibis, koji se kreće u pravcu sjevera preko otoka Honšu. U širem regionu Kanto i okolini Tokija očekuje se velika količina kiše i jak vjetar.

Duž obale otoka Honšu više od pet miliona ljudi sprema se za evakuaciju, a stanovnici pojedinih područja smješteni su u kolektivne centre usljed poplava i jakog vjetra. U širem području Tokija vlasti su naredile evakuaciju više od 432.000 stanovnika, a moglo bi biti poplavljeno oko 214.000 kuća.

Oko 57 hiljada kuća u i oko Tokija ostalo je bez struje, dok su mnogi objekti u regionu Kansai, u kojem se nalaze gradovi Osaka i Kjoto, oštećeni usljed poplava, piše “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh