Svijet

Turska traži NATO podršku nakon napada na Siriju

Turska je danas zatražila solidarnost svojih saveznika u NATO-u prkoseći globalnoj osudi zbog svoje ofenzive u Siriji.

Tursko-sirijska granica - Twitter

“Nije dovoljno reći ‘razumijemo vašu legitimnu zabrinutost’. Želimo da iskažete jasnu i glasnu solidarnost”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Istanbulu.

Turska je u srijedu pokrenula zračnu i kopnenu vojnu operaciju u Siriji nakon američke odluke o napuštanju saveznika Kurda.

Iako je Cavusoglu operaciju opisao “legitimnom”, široko je kritikovana u vojnom savezu.

Stoltenberg je rekao da je podijelio “svoje zabrinutosti zbog destabilizacije regije” i poručio Ankari da “djeluje odmjereno”, prenosi “Hina”.

NATO podržava Tursku s 5 milijardi dolara za vojnu infrastrukturu, dodao je Stoltenberg. “To pokazuje da je NATO prisutan u Turskoj. Ovdje smo kako bismo zaštitili Tursku, ali i sve nas”, rekao je Stoltenberg.

Ranije u petak je tursko ministarstvo odbrane saopštilo da su tri vojnika povrijeđena u sukobima s Kurdima (YPG).

Naveli su još da je “neutralizovano” 49 “terorista”, misleći na kurdske borce, čime se ukupan broj ubijenih u ofenzivi popeo na 277.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh