Svijet

Doktori ostavili bebu da umre, jer im je bilo mrsko mijenjati papire

Tek rođeni dječak, kojeg su, nakon poroda, proglasili mrtvorođenim odjednom se počeo pomjerati, ali su ga ljekari ostavili u mrtvačnici, gdje se smrznuo i preminuo, jer im je bilo ‘mrsko mijenjati papirologiju’.

Bebine noge - Ilustracija / B92.net

Zastrašujući slučaj iz Kazahstana šokirao je svijet, a dva starija ljekara optužena su za ubistvo.

Dežurni ljekar, kako tvrde tužioci, odlučio je da se djetešce stavi u mrtvačnicu s preminulim osobama iako su vidjeli da je beba pomjerila nogice, što je bio znak da je živ.

On i još uvijek neimenovani akušer sada su optuženi za ubistvo, a policajci su slučaj otkrili sasvim slučajno – prisluškivajući mobilni telefon ljekara u nepovezanoj istrazi za korupciju.

Nakon rođenja, bebu su nemarno registrovali kao mrtvorođenu, a dijete je bilo još uvijek živo – rekao je šef antikorupcijske policije Šingis Kabdula. ‘Nakon što su vidjeli da dijete daje znakove života, umjesto da su hitno reagovali, odlučili su da ne učine ništa, jer je dokumentacija već bila završena i ostavili su tek rođenog dječaka da umre.’

O slučaju je ljekar pričao putem telefona i tako su policajci i otkrili horor u ovoj bolnici.

Zgroženi čelnici vlade uputili su izvinjenje porodici i majci djeteta, a doktori se nalaze u pritvoru.

Kako se saznaje, ljekar Nisanbaev je još optužen i za korupciju – podmićivao je zvaničnike da pokrije greške u poslu i da osigura luksuzne godišnje odmore, prenosi “Radio Sarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh