Svijet

Najmanje 100 mrtvih u nasilju u Iraku, UN poziva na smirivanje situacije

Prema posljednjim informacijama najmanje 100 osoba je izgubilo život u protestima koji se održavaju u Iraku već pet dana zaredom.

Protesti u Iraku - Agencije

Tim povodom specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a u Iraku Žanin-Henis Plashar (Janin-Hanice Plashart) pozvala je na obustavu nasilja.

Duboko sam rastužena zbog nerazumnog gubitka života. Pet dana stižu izvještaji o mrtvima i povrijeđenima – to mora da prestane – napisala je Henis-Plashart na Twitteru.

Ona je pozvala “sve strane da se zaustave i dobro razmisle“, poručivši da odgovorni za nasilje treba da odgovaraju.

Na ulicama Iraka peti dan traju protesti, a prema posljednjim informacijama, iračke bezbednosne snage ubile su samo jučer 14 demonstranata.

Prethodno je objavljeno da je tokom protesta hiljada građana u Bagdadu i u južnom gradu Divanija ranjeno 39 ljudi.

Agencije navode da su se demonstranti tokom protesta zbog loše ekonomske situacije, nezaposlenosti i korupcije, palili kancelarije političkih stranaka, prenosi “Avaz“.

Protesti u Bagdadu eskalirali su jučer kada su se demonstranti uprkos zabrani vlasti okupili na trgu Tahrir, nakon čega su snage sigurnosti u njihovom pravcu počele da pucaju bojevom municijom i da ispaljuju suzavac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh