Svijet

Džonson će tražiti odgađanje Brexita ako ne bude sporazuma

Britanski premijer Boris Džonson uputiće pismo Evropskoj uniji sa zahtjevom za odgodu Brexita ukoliko do 19. oktobra ne bude postignut dogovor o izlasku iz EU, navodi se u vladinim dokumentima koji su predati škotskom sudu, javlja BBC.

Boris Johnson - CNN.com

Prošli mjesec, opozicioni zastupnici i buntovnici iz Džonsonove konzervativne stranke usvojili su “Bennov zakon” zahtijevajući da odgodi odlazak Britanije iz EU ako u sljedeće dvije sedmice ne pristane na sporazum o povlačenju.

Džonson je obećao da će se pridržavati tog zakona koji je nazvao “činom predaje”, ali se takođe založio da neće tražiti odgađanja i da će Britanija 31. oktobra napustiti EU, ne uspijevajući objasniti očitglednu kontradikciju u svojim izjavama.

Protivnici smatraju da će tražiti neku pravnu rutu bijega ili će pokušati izvršiti pritisak na EU da odbija pristati na zahtjev za proširenjem.

Borci protiv Brexita započeli su u petak pravne postupke na škotskim sudovima kako bi mu naredili da se pridržava Bennovog zakona ili da sudije u njegovo ime pišu EU tražeći odgodu. Ukoliko se Džohnson ne pridržava zakona, sudovi bi mogli izreći kazne “uključujući novčanu i zatvorsku kaznu”, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh