Svijet

Japanci uvode novi zakon o obaveznom spavanju na poslu

Dok veliki broj radnika u ostatku svijetu, doslovno sanja da ima mogućnost da drijemne na poslu makar na pola sata, radnicima u Japanu to uskoro postaje obaveza. Naime, japanski poslodavci odlučili su da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obaveza svakog zaposlenog.

Spavanje na poslu - Facebook

Tu se ne misli da će zaposleni dobiti nekoliko minuta da sklopi oči ispred svog računara, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje.

Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenih, koja onda utiče na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje košta čak 138 milijardi dolara, piše “Novac”.

Stoga je prijedlog poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravlja da zaposleni dobije barem pola sata za spavanje u ranom posljepodnevu. Nextbeat, japanske IT kompanija, odmah je prihvatila taj trend pa je za svoje zaposlene odmah uspostavila dvije, kako kažu, “strateške spavaće sobe”.

Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama, a mobilni, tableti i laptopi su najstrože zabranjeni, piše “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh