Svijet

Velika Britanija poslala prijedlog za Brexit liderima EU

Velika Britanija poslala je svoj prijedlog za Brexit liderima Evropske unije, a premijer Boris Johnson pozvao je na brze pregovore koji će donijeti rješenje.

Brexit - Velika Britanija - EU - Bloomberg.com

Prijedlog se fokusira na to da se održava otvorena granica između Sjeverne Irske i članice EU Irske, što je ključna tačka sporazuma o Brexitu, prenio je “AP”.

Johnson je u pismu predsjedniku Evropske komisije Jean Claude Junckeru naveo da Velika Britanija predlaže da to uradi tako što će Sjevernu Irsku uskladiti sa pravilima EU o trgovini robom, vjerovatno tokom dužeg perioda.

On je istakao da bi nepostizanje sporazuma bilo neuspjeh za koji bi svi bili odgovorni.

Britanija je predložila stvaranje regulatorne zone na cijelom irskom ostrvu koja bi pokrivala svu robu i obavezu da se izbjegavaju granične provjere, prenio je “Reuters”.

Prije kraja prelaznog perioda nakon Brexita, decembra 2020. godine, skupština i izvršna vlast Sjeverne Irske bi trebalo da daju svoj pristanak na ovaj aranžman, kao i svake četiri godine nakon toga, navodi se u dokumentu, prenosi “Tanjug”.

Sjeverna Irska bi ostala dio carinske teritorije Velike Britanije, ali da bi se izbjegle carinske provjere bio bi uveden deklaracioni sistem sa pojednostavljenim procesom za male trgovce.

Takav prijedlog sporazuma bi trebalo da bude prihvatljiv za obje strane, zaključuje se u dokumentu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh