Svijet

KINESKI FUNKCIONER REKORDER U KORUPCIJI: U podrumu kuće držao 13,5 tona zlata

Kineska policija je uhapsila Džang Ćija (58), bivšeg gradonačelnika grada Dandžoua i šefa Komunističke partije u provinciji Hajnan nakon što je tajnom podrumu njegove kuće pronađeno nevjerovatno bogatstvo – čak 13,5 tona zlata i novac u raznim monetama čija je vrijednost oko 34 milijarde eura.

Zlato - Kurir.rs

Džang Ći je tokom bogate političke karijere bio generalni sekretar Komunističke partije u tri grada na jugu Kine.

Otkad je 2013. Si Đinping, sadašnji predsjednik Kine, došao na vlast u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, uhapšena su ukupno 254 visoka zvaničnika komunističke partije Kine. Đinping je kao jedan od svojih glavnih ciljeva, pored reformi društva, naveo i borbu protiv korupcije, koja je duboko ukorjenjena u društvu, piše Kurir.

Istraga protiv njega pokrenuta je po nalogu Centralne komisije za provjeru discipline, najvišeg disciplinskog organa Komunističke partije i Nacionalne komisije za nadzor, najvišeg kineskog tijela za borbu protiv korupcije.

U tajnom podrumu jedne od njegovih vila, koju su mediji s pravom nazvali Ali-babina pećina, pronađeno je 13,5 tona zlata u polugama, pločicama, nakitu i drugim oblicima, kao i velike količine keša u juanima, dolarima i eurima, čija je ukupna vrijednost 268 milijardi juana ili 34 milijarde eura. Vrijednost zapljenjenog zlata je procijenjena na 868 miliona dolara. Džang Ći posjeduje i nekoliko luksuznih vila čija je površina nekoliko hiljada kvadratnih metara. Džang Ćiju zbog korupcije prijeti smrtna kazna.

Stručnjaci procjenjuju da je sadržaj njegovog podruma mogao da spase Grčku od finansijske krize koja je u siromaštvo gurnula više hiljada ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh