Svijet

Žestoki sukobi u Indoneziji, 26 poginulih

Najmanje 26 ljudi je poginulo u Indoneziji, tokom demonstracija i sukoba u provinciji Zapadna Papua, gdje su studenti dan ranije izašli na ulice kako bi protestirali protiv rasne i etničke diskriminacije.

No image - Haber.ba

Sukobi su počeli u ponedjeljak u glavnom gradu provincije Jajapura i gradu Vameni, kada su se demonstranti suprostavili diskriminaciji izvornih Papuanaca, koji su etničke manjine u indonezijskim gradovima u kojima Javanci čine većinu, prenosi United Press International.

U Jajapuri je poginuo jedan vojnik i tri studenta, a 27 ostalih je ranjeno u sukobu koji je izbio nakon što je policija okružila studente Papuance, koji su se nedavno vratili u provinciju kroz cijelu državu, protestirajući ispred Univerziteta Cenderavasih. Glasnogovornik nacionalne policije, brigadir general Dedi Prasetjo (Prasetyo) rekao je da je 733 učenika uhapšeno i privedeno u policijsku štab u Papui.

– Pritvoreni su na ispitivanje. Ako nisu počinili nijedan zločin, biće pušteni – rekao je.

Glasnogovornik policije u Vameni je saopćio da je danas broj smrtnih slučajeva porastao na 22 nakon što su četiri nova tijela pronađena,i još jedna osoba preminula u u bolnici nakon sukoba u ponedjeljak. Sukobi su počeli kada su demonstranti, bijesni zbog glasina da je profesor upućivao rasističke komentare prema papuanskim srednjoškolcima, počeli paliti zgrade. Povrijeđeno je još oko 72 osobe, saopćio je zvaničnik.

U neredima je oštećeno najmanje 80 vozila, 30 motocikla, 150 trgovina i pet vladinih zgrada, uključujući okružnu upravu, ured državnog komunalnog preduzeća i ured državnog advokata, navela je policija. Oko 2.000 studenata koji su izvorni Papuanci su se nedavno vratili u svoju provinciju usred sve većih nemira i diskriminacije koji su se pojačali od sredine avgusta, kada su izbili nemiri zbog japanskog naleta na papuanske studente. Protest koji je uslijedio je rezultirao sa hapšenjem 43 studenta zbog omalovažavanja državne zastave. Kasnije su pušteni bez optužbi, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh