Svijet

Tinejdžerka oštrim riječima o licemjerju političara ganula planetu

Aktivistkinja za klimu, švedska tinejdžerka Greta Thunberg kritikovala je svjetske lidere tokom vanrednog samita UN o klimatskim promjenama u Njujorku zbog toga što se se nisu pozabavili pitanjem klimatskih promjena.

Greta Thunberg - Tanjug.rs

Ona je liderima poručila da ljudi pate i umiru, kao i da ekosistemi propadaju, te da se društvo nalazi na početku masovnog izumiranja, piše “Srna”.

Nalazimo se na početku masovnog izumiranja, a vi samo možete da govorite o novcu i pričate bajke o beskrajnom ekonomskom rastu. Kako se usuđujete?! Nauka je kristalno jasna već 30 godina. Kako se usuđujete da i dalje skrećete pogled i dolazite ovdje da kažete kako činiti dovoljno, kada potrebna politika i rješenja nisu na vidiku – rekla je Tunbergova.

Aktivistkinja je istakla da je ‘sve ovo pogrešno’ i da ona ne bi trebala danas da bude u UN, već u školi, s druge strane okeana.

Ona je rekla da čak i najstrože smanjenje emisije gasova daje svijetu tek 50 posto šanse da smanji globalno zagrijavanje u budućnosti do željenog nivoa.

Kako se usuđujete?! Svojim praznim riječima ste mi ukrali snove i djetinstvo. Kažete da nas čujete i da razumijete hitnost. Ali, bez obzira koliko sam tužna i ljuta, ne želim da vjerujem da ćete biti toliko zli, jer ćete to biti ako ste zaista razumjeli situaciju, a i dalje ne učinite ništa. Odbijam da vjerujem u to – dodala je Tunbergova.

Greta (16) je nedavno obilježila godinu dana od početka njenog pokreta za klimatske promjene. Ona je prošle godine u avgustu sama počela da štrajkuje ispred zgrade Parlamenta Švedske, a nedugo zatim su studenti širom svijeta počeli da štrajkuju, tražeći da vlade njihovih zemalja reaguju.

Ona je dobila ime ‘glas planete’ i čak je nominovana za Nobelovu nagradu za mir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh