Svijet

Ruska policija uhapsila šamana koji je krenuo istjerati vraga iz Putina

Sibirskog šamana koji je pješice krenuo na dug put do Moskve kako bi istjerao vraga iz predsjednika Vladimira Putina, uhitila je ruska policija, doznaje se u četvrtak.

Saman- ilustracija

Policija Burjatije, ruske republike u istočnom Sibiru, objavila je da je noću na četvrtak uhitila šamana Aleksandra Gabiševa na autocesti blizu Bajkalskog jezera. Vraćen je u rodnu Jakutiju, gdje ga traže zbog počinjenja zločina, dodala je policija.

Aleksander Gabišev krenuo je u martu pješice kroz najveću zemlju na svijetu i planirao je 2021. stići u Moskvu. Želja mu je bila da kad jednom dođe u glavni grad istjera vraga iz Putina.

Posljednjih sedmica na putovanju dugom 5000 km između Jakutska i Moskve pridružila mu se malena skupina sljedbenika, uvjerenih ili zabavljenih njegovim izjavama o ruskom predsjedniku. O šamanu je snimljeno nekoliko reportaža objavljenih na ruskim državnima kanalima pa je imao problema s lokalnim vlastima.

Aleksej Navaljni, glavni protivnik Kremlja, šalio se posljednjih dana s reakcijom vlasti. “Putin se boji, drhti i viče ‘Moj bože, spasi me tog šamana. Što ako stvarno iz mene istjera vraga?'”

U avgustu je dolazak šamana u Ulan-Ude, glavni grad Burjatije izazvao nemire. Drugi šamani su mu zabranili ulazak u grad, a nekoliko njegovih sljedbenika uhićeno je.

Šamanizam, spiritističko-magijski oblik religije, nekoć široko prakticiran u izoliranim područjima Sibira i Dalekog istoka, temelji se na vjerovanju u duhove kao gospodare svijeta i bio je zabranjen u sovjetsko doba te prakticiran potajno, piše “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh