Svijet

Veliki incident: Eksplozija u centru gdje se čuvaju opasni virusi

U jednom od najvećih svjetskih centara za istraživanje virusa u Sibiru, navodno je izbio požar nakon što se dogodila iznenadna eksplozija u tom postrojenju.

Eksplozija u centru gdje se čuvaju opasni virusi - Screenshot/YouTube

Postrojenje je poznato po tome što se u njemu čuvaju uzorci ebole, HIV, antraksa i drugih virusa.

Vatrogasci i spasilačke službe su u ponedjeljak krenule da ugase požar koji je izbio u Koltsovu, naučnom centru nekoliko kilometara od Novosibirska, prenosi “RTS“.

Situacija se brzo razvila iz običnog hitnog slučaja u veliki incident, jer su eksplozija i požar zahvatili ruski istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju, poznatog kao ‘Vektor institute’.

Laboratorija je poznata po tome što je razvila vakcine protiv ebole i hepatitisa, kao i po proučavanju epidemija i opštih problema oko imunologije.

Za vrijeme Hladnog rata vjerovalo se da je dio sada već propalog sovjetskog programa biološkog oružja, što znači da se neki od najopasnijih vrsta virusa – uključujući boginje, ebolu, kugu i antraks još uvijek čuvaju u zgradi instituta.

Imajući to u vidu, lokalna ispostava Ministarstva za vanredne situacije brzo se odazvala pozivu, poslavši 13 vatrogasnih vozila i 38 vatrogasaca koji su ušli u zgradu šest spratova minut nakon dolaska.

Do eksplozije je došlo na petom spratu kompleksa ‘Vektor’ tokom popravka sobe za sanitarnu inspekciju.

Jedan radnik je nakon eksplozije zadobio opekotine trećeg stepena, a sama eksplozija razbila je nekoliko prozora u zgradi. Požar se navodno proširio kroz ventilacioni sistem objekta, ali je kasnije ugašen.

Ipak, ruske vlasti tvrde kako se u prostoriji u kojoj se dogodila eksplozija nisu nalazile biološki opasne materije.

Gradonačelnik Koltsova dodatno je umirio javnost izjavom da se u laboratoriju, zbog tekućih radova na sanaciji, u tom trenutku nisu nalazili opasni patogeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh