Svijet

Cijene na svjetskim tržištima skočile jutros više od 10 posto Tramp: SAD “kao zapeta puška” nakon napada na Saudijsku Arabiju

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) izjavio je da su Sjedinjene Države spremne “kao zapeta puška” za potencijalni odgovor na napad na naftna postrojenja Saudijske Arabije, nakon što je visoki zvaničnik američke administracije za napad okrivio Iran.

No image - Haber.ba

Tramp je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na postrojenja u Saudijskoj Arabiji, koji su doveli do smanjenja proizvodnje nafte. Poručio i kako je Amerika spremna za odgovor na taj napad.

– S obzirom na to da bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao imati utjecaj na cijene nafte, odobrio sam korištenje nafte iz strateških naftnih rezervi, ako bude potrebno, u količini koja je će odrediti i koja je dovoljna da osigura dobro snabdijevanje tržišta. Poručio sam i svim nadležnim agencijama da ubrzaju davanje dozvola svim naftovodima koji ih trenutno traže na području Teksasa i drugih američkih saveznih država – napisao je Tramp na Twitteru.

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su jutros više od 10 posto, na najviši nivo u posljednja četiri mjeseca. Procjenjuje se da je napad dronovima na najveće saudijsko naftno postrojenje smanjio proizvodnju više od 5 miliona barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Subotnji napadi izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti. Sjedinjene Države su za taj napad optužile Iran, što je Teheran odbacio. Tramp je sugerirao da je SAD spreman na osvetu.

s
– Saudijski izvori nafte napadnuti su. Ima razloga da vjerujemo da znamo ko je krivac, kao “zapeta puška” smo, ali čekamo da čujemo od Kraljevine za koga oni vjeruju da stoji iza ovog napada i pod kojim ćemo uvjetima nastaviti dalje – napisao je Tramp,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh