Svijet

“Vrijeme je da država počne da radi za nas”: Da li je ovo budući predsjednik SAD?! Svim Amerikancima 1.000 $ mjesečno, radili ili ne

Preduzetnik i predsjednički kandidat za 2020, Endru Jang zalaže se za osnovni jednaki prihod za sve.

On je najavio da će održati i tombolu u kojoj će izvući 10 porodica, odnosno odraslih Amerikanaca kojima bi dao univerzalni prihod od 1.000 dolara tokom godine, prenosi tanjug.

Izvlačenje bi trebalo da počne već sljedeće nedelje, i svi izvučeni će mjesečno dobijati 1.000 dolara. Inače, eksperiment za prograrom univerzalnog prihoda je adut njegove kampanje.

– Vreme je da više verujemo sebi nego našim političarima – rekao je Jang u svojoj izjavi.

– Ovim programom nagovorićemo našu državu da radi za nas, američki narod – rekao je on.

Jang tvrdi da novac ne samo da će smanjiti ekonomsku nejednakost, već će nagraditi neplaćeni rad poput brige o djeci i kućnim poslovima, podstaći inovacije pružajući preduzetnicima više slobodnog prostora za pokretanje novih preduzeća i dati radnicima više motiva da od svojih poslodavaca zahtevaju bolje uslove rada.

On, osim ovog plana, zagovara i druge politike, i socijalne programe, uključujući i zdravstveni sistem.

Ipak, Jang je kapitalista i odbacuje navode da je univerzalni osnovni dohodak socijalizam.

– Ovo nije socijalizam – ovo je kapitalizam gde dohodak ne počinje na nuli – rekao je Jang.

– Ako se pitate gde će Amerikanci potrošiti taj novac, potrošiće ga na lokalna preduzeća, u ekonomiju –


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh