Svijet

Preminula djevojka koja se prerušila u muškarca kako bi ušla na stadion: Zapalila se u strahu od zatvorske kazne

Ljubiteljica fudbala iz Irana koja je uhapšena kada je pokušala ući na stadion preobučena u muškarca kako bi gledala utakmicu omiljenog tima, preminula je od opekotina koje je sebi nanijela u strahu od zatvorske kazne.

Sahar Khodayari - Deccanchronicle.com

Sahar Khodayari zapalila se ispred suda u Teheranu prošle sedmice nakon što je saznala da bi služila zatvorsku kaznu od 6 mjeseci zbog pokušaja da uđe na stadion Azadi.

Khodayari je zaustavljena na ulazu u stadion gdje je trebala započeti utakmica Šampion Lige između iranskog Esteghlala i Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ona je hitno prebačena u bolnicu, ali je zbog teških povreda preminula.

Obzirom da u Iranu ne postoje pisani zakoni koji zabranjuju ženama ulazak na stadion, Khodayari je optužena za nepoštivanje islamskog zakona o nošenju hidžaba.

Članica iranskog pokreta OpenStadiums (Otvoreni stadioni) koji se bori za pravo iranskih žena da prisustvuju utakmicama na stadionima, kaže da je problem u tome što ne postoje pisani zakoni koji zabranjuju ženama ulazak na stadione – jer da postoje, ‘mogli bismo voditi kampanju protiv toga’.

– Umjesto toga, još uvijek plaćamo cijenu decenijama starog vjerskog argumenta da atmosfera na stadionima nije pogodna za žene, te da su žene na naki način odgovorne za neprimjeren jezik i ponašanje muškaraca, tvrdi jedna od članica pokreta.

Međutim, to nije uvijek bilo tako; novinar “BBC World Service”, Ali Hamedani podijelio je fotografije iranskog nacionalnog ženskog plivačkog tima prvobitno objavljene u časopisu Majaleh Zanen prije revolucije 1979. Ženski tim je fotografiran na istom Azadi stadionu na kojem danas nije dozvoljen pristup ženama, piše “Euronews”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh