Svijet

Amerika obilježava 11. septembar i uvodi nove sankcije

Amerikanci će danas obilježiti 18 godina od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u New Yorku i Washingtonu.

No image - Haber.ba

Komemoraciji će prisustvovati predsjednik Donald Trump i potpredsednik Mike Pence, prenosi AJB.

Gotovo 3.000 ljudi poginulo je u napadima Al-Kaide 11. septembra 2011. u New Yorku i na Pentagon kod Washingtona.

Američke snage su deset godina kasnije, u maju 2011., u Pakistanu ubile lidera Al-Kaide Osamu bin Ladena u operaciji koju je odobrio tadašnji predsjednik Barack Obama.

Uoči obilježavanja godišnjice, SAD je saopštio da uvodi sankcije velikom broju grupa koje smatra terorističkim i njihovim pristalicama, među kojima su palestinska grupa Hamas i Iranska revolucionarna garda.

Finansije meta sankcija
„Na udaru sankcija je 15 lidera, osoba i entiteta povezanih sa grupama kao što su Hamas, Al-Kaida, Islamska država Iraka i Levanta i Iranska revolucionarna garda“, navodi se u saopštenju američkog ministra finansija Stevena Mnuchina, prenosi Reuters.

Mnuchin je istakao da Trumpov modernizovani izvršni nalog za borbu protiv terorizma pojačava ovlaštenja SAD-a kada su meta sankcija finansije „terorističkih grupa“ i njihovih lidera.

Sankcije podrazumijevaju da će imovina onih na koje se odnose u SAD biti blokirana, a američkim državljanima se zabranjuje poslovanje sa tim osobam


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh