Svijet

Bukti više od 100 požara u Australiji, izgorjela 21 kuća

Više od 100 požara izbilo je danas u Kvinslendu i Novom Južnom Velsu, na istočnoj obali Australije.

požar- ilustracija

Vatrogasci se bore sa snažnim vjetrom i brzim širenjem vatrene stihije kako bi stavili pod kontrolu požare, koji su uništili 21 kuću u te dvije australijske države.

Premijerka Kvinslenda Anastasija Palačuk rekla je da je u toj državi buknuo 51 požar i da je 17 kuća uništeno.

Ona je upozorila da postoji veliki rizik od izbijanja novih požara u narednim danima uprkos zahlađenju, saznaje Rojters.

Obraćajući se novinarima, Palačukova je ukazala na izuzetno sušne uslove ističući da se “još nismo izvukli” iz ove situacije.

U Novom Južnom Velsu, najmnogoljudnijoj australijskoj državi, gori više od 65 požara, a lokalna vatrogasna služba objavila je upozorenje na vanredne situacije zbog tri takva požara.

“Više od 500 vatrogasaca nastavlja da radi na tome da zaštiti kuće i stavi pod kontrolu požare, u jako teškim uslovima”, navela je ta služba u saopštenju.

Istorijski gledano, prva nedjelja proljeća u Australiji nije period kada postoji visok rizik od izbijanja požara, ali je na istočnoj obali zemlje u protekle dvije godine zabilježena količina padavina ispod prosjeka, što je dovelo do velike suše širom zemlje, prenosi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh